Fude hroty jsou k dispozici pro různá pera a mohou lézt slušně do peněz. Vzhledem k tomu, že je považuji spíše za hračku, zvolil jsem levné čínské pero Hero 9018, které se snad s normálním hrotem ani nedělá. Na eBay jsem za ně dal cca stovku. Fude se dá pořídit i levněji, nicméně na tohle kdosi v nějaké diskusi pěl chválu, tak jsem se je rozhodl vyzkoušet.
O vlastním peru asi nemá smysl moc psát, na normální psaní je nejspíš nikdo používat nebude. Je celokovové, robustní, dost těžké (navážil jsem 44 g) a rozměry zhruba odpovídá Lamy Safari. Tedy dokud je neotevřete. Pak se ukáže, že délku získává vysoko posazeným víčkem a vlastní pero je znatelně kratší než Safari. Zajímavostí je vroubkovaný povrch úchopu.

Hlavní atrakcí je samozřejmě hrot, který umožňuje sklonem regulovat šířku stopy. V zásadě se s ním dá psát třemi způsoby: Vzhůru nohama je linka extrémně tenká a pero působí dojmem, že každou chvíli přestane psát. Nicméně nepřestává, jen je stopa velmi neduživá. Pokud pero přiložíte k papíru se správnou orientací, ale zdvihnete je skoro kolmo k papíru, zanechává celkem normální stopu, něco mezi F a M. Chtělo by to trochu cviku, pero se mi v této poloze docela špatně ovládalo a například vynechaný horní oblouček u "k" v ukázce dole jsem způsobil já, protože jsem nechtě při psaní zdvihl pero nad papír. No a konečně v normální poloze se píše celou tou zahnutou ploškou. Výsledkem je obludně silná čára. Zdatný písař dokáže během psaní měnit sklon a s ním i šířku čáry.

Tady je porovnání silné čáry s hroty Lamy B a Kaweco BB, který považuji za monstrum, ovšem proti fude hrotu je to stále slabý odvar.

Stopa zhruba odpovídá fixu s běžným hrotem. Psací písmo v běžném řádku je skoro nečitelné, tiskací je na hranici únosnosti.

Na blbnutí nebo pro výtvarníky je fude hrot výborný, ale k čemu by mohl být užitečný v praxi? Na větší nápisy - letáčky, popisování desek a podobně. Nebo by se dal se světlým inkoustem použít jako zvýrazňovač (případně natankovat opravdový zvýrazňovací inkoust http://www.penshop.cz/inkoust-pelikan-duo-highlighter-yellow-30-ml/dp-16814/).
Celkový verdikt: kupoval jsem jako hračičku a jako hračička je to dobré,
P. S. Na YouTube najdete videa, kde je chování fude hrotu pěkně vidět. Třeba tohle: https://www.youtube.com/watch?v=2t-i7Y_w2BQ