- Wing Sung 590 – megapero - Penforum.cz - plnicí pera a kvalitní psaní - fórum

Fórum pro fanoušky plnicích per a kvalitního psaní


Rádi píšete plnicím perem? Používáte značkový diář? Tak tento web je pro Vás.

Wing Sung 590 – megapero

Pochlubte se ostatním se svým novým perem, se zkušenostmi s jeho používáním.

Wing Sung 590 – megapero

Příspěvekod vojtahlad » 10 bře 2015 18:53

Nový přírůstek je opravdu k nepřehlédnutí. Nic tak velkého v penálu nemám, ani jsem nikdy neměl. Lamy Safari je docela velké pero, ovšem proti tomuhle mackovi vypadá neduživě. A drobnější Pelikan M215 se skoro ztrácí:

Obrázek

První dojem: Úplně první dojem byl rozhodně příznivý, protože tohle pero pochází z doby, kdy ještě Číňané dávali pera do krabiček, takže dorazilo v krabičce. Sice je úplně jednoduchá a trochu pomuchlaná, ale je.

Pero samotné samozřejmě upoutá svou velikostí. Kromě toho ovšem vyvolává pocit určité obstarožnosti – mně připadá, jako pero po dědovi.

Nemohu vynechat, že pero bylo dost zašlé. Firma Wing Sung zanikla v devadesátých letech, nicméně dodnes se na eBay houfně doprodává, co po ní zbylo. Prodejci to nijak netají a nabízejí pera Wing Sung jako "new old stuff", tedy nepoužitá, ale stará. Myslel bych si, že na peru v krabičce se nějakých dvacet let ležení ve skladu nijak nepodepíše, ale pero bylo znatelně zaprášené a viditelné chuchvalce čehosi byly i uvnitř zásobníku na inkoust, takže jsem pero před prvním použitím pečlivě proplachoval.

Provedení: Od pera za necelou stovku i s dopravou se nedá čekat mnoho. Je z černého lesklého plastu se "zlatými" doplňky. Nepůsobí nijak honosně, spíše jako pracovní nástroj. Pero je plastové, takže dost lehké. Vzhledem k rozměrům jeho nízká váha překvapí.

Provedení sice nevykazuje nanometrovou přesnost, ale ani nějaké výrazně nepasující detaily. Asi největší výtku mám k závitu víčka, který místy dost drhne (a kromě toho je dlouhý). Možná se to ochodí, Pilot 78G měl zpočátku také rezervy v téhle oblasti a dnes o nich nevím.

Má vestavěné mačkací plnění – gumový zásobník (měchýř) na inkoust v kovovém pouzdře, který se plní mačkáním kovové plošky po straně. Podobné má většina čínských kopii Parkeru 51 (Hero s nejrůznějšími čísly), ovšem tenhle má cca dvojnásobnou velikost.

Hrot: Jednoduchý ze žlutého kovu s velmi mělkým rytím, které se skoro ztrácí. Jeho velikost odpovídá rozměrům pera. Je docela pružný. Není deklarován jako flexibilní, ale pod tlakem se slušně rozevře.

Obrázek

Šířka není oficiálně deklarována, ale odpovídá evropskému M. Na obrázku níže vidíte stopy per z první fotografie – zleva doprava Pelikan (F), Wing Sung (M) a Lamy (B). Vše bez přítlaku.

Obrázek

Jak se s ním píše: Docela dobře. Nemám rád tuhé hroty a tenhle rozhodně patří mezi pružnější. Perem jsem toho zatím moc nenapsal, nicméně nevykazovalo žádné nešvary – začíná hned, nevynechává, linka je tak akorát. Dá se i trochu pracovat s tloušťkou tahu.

Obrázek

Shrnutí: Koupil jsem ho jako kuriozitu – věděl jsem, že je velké, a chtěl to vidět v reálu. Z těch pár čínských per, která jsem zatím vyzkoušel, mi tohle asi bylo nejmilejší. Drží se pohodlně, píše spolehlivě a díky pružnému hrotu příjemně. Je lehké, takže neunavuje ruku. Na druhé straně není příliš praktické. Vzhledem k rozměrům se nebude přenášet úplně snadno, kapsy jsou mu malé. Jeho doménou bude spíš ležet na stole a být k dispozici.

Pokud jste staromilci a/nebo sháníte opravdu velké pero, určitě stojí za pozornost.
Naposledy upravil vojtahlad dne 26 dub 2018 21:53, celkově upraveno 1
vojtahlad
 
Příspěvky: 518
Registrován: 28 srp 2014 06:48

Re: Wing Sung 590 – megapero

Příspěvekod vojtahlad » 12 bře 2015 18:42

Doplněk: Včera jsem pero nepoužíval a za ten den a půl nečinnosti zaschlo tak, že se mi je nedaří rozepsat :(
vojtahlad
 
Příspěvky: 518
Registrován: 28 srp 2014 06:48

Re: Wing Sung 590 – megapero

Příspěvekod Strapi » 16 bře 2015 10:11

Pokud bylo zavřené tak je něco špatně :(
Strapi
 
Příspěvky: 14
Registrován: 06 led 2014 09:35

Re: Wing Sung 590 – megapero

Příspěvekod vojtahlad » 17 bře 2015 23:45

Takové jelito, abych nechal pero den otevřené a pak se divil, že vyschlo, opravdu nejsem ;)

Další aktualizace: Když pero vytrvale odmítalo psát a nepomáhalo ani vytlačení inkoustu z konvertoru do hrotu (inkoust vždy někde ukápl a pero nepsalo dál), ukončil jsem své snažení a řekl si, že je zkusím nechat hrotem dolů. Odložil jsem je tedy do stojánku hrotem dolů (pro hnidopichy: zavřené) a nechal být. Po víkendu jsem je vyzvedl a psalo na první dobrou. Inkoust je viditelně tmavší a hustší, k nějakému pomalému vysychání dochází, ale po několika dnech pero píše. Čili nedělá mu dobře poloha hrotem nahoru, obráceně se s ním dá existovat.
vojtahlad
 
Příspěvky: 518
Registrován: 28 srp 2014 06:48

Re: Wing Sung 590 – megapero

Příspěvekod Stenatko_Kokrspanela » 18 bře 2015 08:10

Zkusil bych to s bombičkou pokud je možnost... třeba to dělá ten konvertor (zápsíms tím u Duke :) )
Kája

Není umění psát na počítači... Papír neopraví hrubku, stejně tak papír neschová opravy.
Stenatko_Kokrspanela
 
Příspěvky: 295
Registrován: 23 pro 2012 00:53
Bydliště: Praha

Re: Wing Sung 590 – megapero

Příspěvekod graphophilus » 18 bře 2015 11:11

A co inkoust? Některé inkousty zlobí. Zkusil bych modrý Koh-i-noor, ten je na testování nejlepší, protože nemá tendenci vysychat a tvořit usazeniny.
graphophilus
 
Příspěvky: 138
Registrován: 05 črc 2014 12:53

Re: Wing Sung 590 – megapero

Příspěvekod vojtahlad » 20 bře 2015 08:40

Inkoust je modrý Pelikan 4001, v žádném jiném peru jsem s ním problémy s vysycháním neměl.

Další aktualizace: Včera jsem cestoval a pero nechal v práci ležet vodorovně. Dnes psalo bez problémů, takže to vypadá, že problém mu dělá jen uložení v poloze hrotem nahoru.
vojtahlad
 
Příspěvky: 518
Registrován: 28 srp 2014 06:48

Re: Wing Sung 590 – megapero

Příspěvekod graphophilus » 20 bře 2015 17:57

Takže inkoustem to není.
Teď jsem si vzpomněl, že přesně to stejné mi před hodně lety dělal Centropen. Vyřešil jsem to tak, že jsem ho nosil v pouzdru v aktovce vodorovně a na stole ho také nechával ležet vodorovně. Sloužil mi bezvadně řadu let a slouží dodnes, jen trpí výrony inkoustu v netěsném pístu, tak většinou ho nechávám na stole. Tehdy jsem vůbec netušil, že se mají pera ukládat hrotem nahoru. Jako důvod se udává, že inkoust z hrotu odteče a nemůže tam zaschnout. Možná někdy neodteče úplně kvůli nějaké překážce a zbytek inkoustu tam úplně ztvrdne. Když je vodorovně, nemůže tam inkoust zaschnout úplně, protože je stále svlažován, ale hustší je. To by bylo moje vysvětlení. Potom by logicky mělo pomoci pero opět vyčistit aby se odstranila překážka odtečení inkoustu z hrotu; nebo určitě to neuškodí.

S drhnoucím víčkem jsem se setkal a protože jsem usoudil, že se jedná o špínu v závitu, vzal jsem páratko a celý závit projel. Víčko jsem držel tak, aby vydloubávaná špína padala na zem, a ne do víčka. Dá se to dobře nacvičit. Tuto proceduru opakuji vždy, když víčko drhne.
graphophilus
 
Příspěvky: 138
Registrován: 05 črc 2014 12:53

Re: Wing Sung 590 – megapero

Příspěvekod penko » 08 úno 2016 06:17

Zdravím,
s nemalou obavou jsem skoro před týdnem poprvé plnil WS590. Radost vydržela asi tak hodinu - začalo zasychat abych tak řekl "on-line". Najednou totální
sucho. Tak jsem mu smočil sosáček v inkoustu zakvedlal balonkem. Chvilku dobrý. Pak to samý v půli slova...
Rozborka kompletní. Zjistil jsem mírnou oxidaci spodku hrotu a sem tam drobná šponka, smeť, prach všude v interiéru. Jako by to chvíli někde leželo.
Ten spodek hrotu jsem něžně vzal homeopatickým roztokem písku na nádobí. Celý jsem to důkladně vyčistil a nechal do rána vyschnout.
U kafe jsem to sestavil. Překvapilo hned plnění. Na dvě zmáčknutí plnej balon. Zatím pěkně nasazuje a píše i po 24 hodinové pause.
Mimochodem- škoda, že to nejde nosit. Petr
penko
 
Příspěvky: 13
Registrován: 19 lis 2015 12:20

Re: Wing Sung 590 – megapero

Příspěvekod tritrek » 08 úno 2016 12:46

Takže poučenie:
- po kúpe rozobrať a prečistiť
- skladovať vodorovne či hrotom dole
- nenosiť
:)
tritrek
 
Příspěvky: 297
Registrován: 07 led 2016 23:12
Bydliště: Slovensko

Další

Zpět na Pochlubte se

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků