- Delta Dolcevita Federico Arabian Night - Penforum.cz - plnicí pera a kvalitní psaní - fórum

Fórum pro fanoušky plnicích per a kvalitního psaní


Rádi píšete plnicím perem? Používáte značkový diář? Tak tento web je pro Vás.

Delta Dolcevita Federico Arabian Night

Pochlubte se ostatním se svým novým perem, se zkušenostmi s jeho používáním.

Delta Dolcevita Federico Arabian Night

Příspěvekod vojtahlad » 14 říj 2016 13:24

Tohle se nestává každý den. Včera jsem zavadil o video s novými barvami pen Delta Dolcevita Federico

https://www.youtube.com/watch?v=jqq5UsHLKUM

Na první pohled mě zaujaly první dvě verze - Arabian Night a Red Passion. Cvičně jsem nahlédl na Martemodena a zjistil, že zrovna na Arabian Night mají 25% slevu. Bral jsem to jako jasné znamení a koupil ;) Šel jsem do verze s bílým kovem, připadá mi umírněnější:

http://www.martemodena.com/shop/dolcevita-federico/7390-delta-fountain-pen-dolcevita-media-federico-arabian-night-rh.html

DHL trvalo doručení z Itálie necelý den (poštovné 12 Eur). První dojmy: Pero rozhodně vypadá na víc než na 50 Eur, které stálo. Modré tělo je hodně tmavé, rozhodně tmavší než na videu i fotografii. A teď je budu muset vrátit do krabičky a počkat si, protože oficiálně je dostanu až pod stromeček. Pak napíši víc.

Delta Dolcevita Federico je zjednodušená verze modelu Dolcevita. Má ocelový hrot místo zlatého a konvertorové plnění místo pístového. Dělá se snad jen pro obchod Martemodena. Výhody: lidová cena a hromada různých barevných variant:

http://www.martemodena.com/shop/111-dolcevita-federico?id_category=111&n=175#/pen_type-fountain_pen/price-9-505

Vypadá to, že velmi dynamicky pracují se slevami. Včerejší sleva dnes už neplatí, zato jsou aktuálně zlevněny jiné verze (Louis XIV, Flame), a to až o 40 %. Možná se to do zířka zase změní. Pokud máte zájem o pero, které se rádo předvádí, a nechcete za ně dát majlant, připadá mi Delta Dolcevita Federico jako zajímavá volba.
vojtahlad
 
Příspěvky: 518
Registrován: 28 srp 2014 06:48

Re: Delta Dolcevita Federico Arabian Night

Příspěvekod vojtahlad » 28 pro 2016 23:31

Ježíšek nezklamal, s perem jsem stačil popsat pár stránek a zkusím k němu něco napsat. Nejprve ovšem pár slov k výrobci a prodejci.

Delta je celkem nóbl italský výrobce psacích potřeb s ikonickým modelem Dolcevita v oranžovo-černé kombinaci. Marte Modena je italský prodejce psacích potřeb a různého luxusního zboží, který má evidentně s Deltou velmi dobré vztahy, O jejich vzájemných vazbách se dost spekuluje, ale pokud je mi známo, oficiálně nic řečeno nebylo. Z pohledu vnějšího pozorovatele Marte Modena vypadá tak trochu jako outlet Delty. Prodává její modely za velmi příznivé ceny a nabízí i některé modely vyráběné výlučně pro tento obchod.

Marte Modena je obchod typu "tekuté písky", kde se ceny mění velmi často a jedna slevová akce střídá druhou. V předvánoční době od nich přicházely různé reklamní maily snad denně a i v klidnějších obdobích dostávám tak dva týdně. Dobře viditelné je to na vývoji ceny mnou pořízeného pera. Kupoval jsem v polovině října, kdy modely Federico plošně stály kolem 65 Eur a některé byly zrovna zlevněny, takže jsem platil necelých 50. Od té doby stačili plošně zvednout cenu modelu Federico na 75 Eur a ještě o něco později ponechali několik variant na této ceně, zatímco většinu zvýšili na 115 Eur, tedy cca dvojnásobek ceny platné v říjnu. Do toho zlevňovali některé konkrétní varianty, typicky v rámci doprodeje. Zkrátka tenhle obchod je tak trochu horská dráha.

Obrázek Obrázek

Ale pojďme k peru, které jinde nekoupíte, protože Delta Dolcevita Federico je jedno z per vyráběných výlučně pro Marte Modena. Je to vlastně ořezaná Dolcevita s ocelovým hrotem, konvertorovým plněním a výrazně nižší cenovkou. Vyrábí se jich hromada variant. Stručně řečeno mají několik různých materiálů pro tělo a konce (víčko, úchop, krytka na konci), ty všelijak kombinují a prodávají pod různými obchodními názvy. Konkrétně jsem pořídil verzi Arabian Night, která má perleťové tmavě modré tělo s perleťovými bílými konci. Stejné tělo se prodává i v kombinaci s konci hladce bílými (Shamal), oranžově perleťovými (Apollo), červenými (Red October), tmavě modrými (Ocean) a černými (Deep Sea). Různých verzí jsou desítky a vyvolávají v člověku nutkání začít je sbírat. Navíc jsou všechny k dispozici s doplňky z bílého nebo žlutého kovu a kromě plnicích per jsou k mání i rollery. Chvilku se nehlídáte a utratíte majlant...

První dojem: Páni! Tohle je pero, které zapůsobí na první pohled. Křičí na všechny kolem "Dívejte se na mě, jaký jsem krasavec!"

Obrázek

Provedení: Pero je takový špalík. Nepříliš dlouhé, ovšem s velkým průměrem a plochými konci. Průměr je natolik velký, že neprojde hrdlem malých lahviček Diamine. Jediné další tlusté pero, které vlastním, je Jinhao 159, takže budu porovnávat s ním. Pro úplnost přihazuji k fotografiím ještě Conklin Duragraph, který jsem pořídil v podobné době za podobné peníze, aby bylo vidět, o kolik víc pera jsem dostal v případě Delty.

Obrázek

Obrázek

Jak vidíte, rozměry jsou Jinhau 159 docela podobné. Zavřené je Jinhao větší, v otevřeném stavu vítězí Delta. Víčko se dá na konec násadky nasadit jen dost mělce (asi do poloviny krytky), takže nedrží moc pevně a znatelně posouvá těžiště dozadu. Ovšem pero je dost velké i tak, nevidím důvod to dělat. Delta je plastová a navzdory rozměrům celkem lehká. Celé pero váží 35 gramů, bez víčka 23 g. Kovové Jinhao váží 49 g, bez víčka 31 g.

Kvalita zpracování je výborná. Vše sedí jak má, povrchy jsou vyleštěné, radost pohledět. Pěknou ilustrací je konvertor, jehož velká část je kovová. Určitě to je nejlépe zpracovaný konvertor, který jsem kdy viděl.

Obrázek

Je tu jedna specialitka (asi společná pro většinu modelů Delta): Na konci násadky je krytka, která se dá odšroubovat a pero se pak tváří jako pístové. Díky kvalitnímu zpracování je iluze vydařená, ovšem k čemu je to dobré mě opravdu nenapadá. Mimo jiné tak člověk nevidí, kolik inkoustu nabral...

Obrázek

Existuje ještě model Delta Dolcevita Federico Stantuffo, který je doopravdy pístový a patřičně dražší. Překvapilo mě číslování, které bych u pera za 50 Eur nečekal. Jak jsem následně zjistil, číslované nejsou jednotlivé kusy, ale varianty provedení. Čili Arabian Night je 133.

Obrázek

Roztomilým detailem je kolečko na konci klipu, které je typické pro pera Delta.

Obrázek

Hrot: Je velký (číslo 6, řekl bych), s logem výrobce a vyznačením šířky. Z výroby nebyl úplně ideálně zarovnán a měl trochu dětský zadeček, takže občas vynechával začátek čáry. Homeopaticky jsem zarovnal, lehce přibrousil a teď už píše velmi příjemně. Je spíše tužší, ale trochu zapruží.

Obrázek

Jak se s ním píše: Po doladění hrotu je psaní s ním fajn. Jen trochu zlobí ten velký průměr - je zkrátka nezvyk psát takhle tlustým perem. Při delším psaní to trochu svádí ke křečovitému držení a následné únavě. Také střídání s tenčími pery nedělá úplně dobrotu. Žádnými problémy teď už netrpí, píše hladce, spouští hned, nezasychá, zkrátka vše jak má být.

Hrot je šířky M a odpovídá zavedeným zvyklostem - viz srovnání z M od Lamy. Jinhao je na obrázku přítomno také, ale není to úplně reprezentativní. Nemám je naplněné, takže jsem hrot namočil a tok inkoustu je u něj bohatší než obvykle.

Obrázek

Obrázek

Shrnutí: Připadá mi jako typické podpisové pero. Udělá dojem a při krátkém psaní se neprojeví, že trochu unavuje ruku.

Avizoval jsem sice srovnání a Jinhaem 159 a technicky je porovnávat jistě jde, ale věcně mi připadají nesrovnatelná. Jasně, Jinhao pořídíte ani ne za stovku. Ovšem získáte celkem nudné velké pero s hladkým hrotem tuhým jako fošna, které (alespoň v mém případě) do druhého dne přischne a musíte je rozepisovat. Delta je pero, na které je potěšením se dívat a které člověku dělá radost, i když s ním zrovna nepíše.
Naposledy upravil vojtahlad dne 26 dub 2018 21:56, celkově upraveno 1
vojtahlad
 
Příspěvky: 518
Registrován: 28 srp 2014 06:48

Re: Delta Dolcevita Federico Arabian Night

Příspěvekod Vlcacka » 30 pro 2016 14:21

Delta je pero, na které je potěšením se dívat a které člověku dělá radost, i když s ním zrovna nepíše.

Italové, no. :)
Vlcacka
 
Příspěvky: 261
Registrován: 27 dub 2015 10:41

Re: Delta Dolcevita Federico Arabian Night

Příspěvekod Toams » 30 pro 2016 15:17

Vlcacka píše:
Delta je pero, na které je potěšením se dívat a které člověku dělá radost, i když zrovna nepíše.

Italové, no. :)

Úplne presné, ako autá :)
Architecture begins where engineering ends.
W. Gropius
Toams
 
Příspěvky: 474
Registrován: 01 dub 2016 22:41

Re: Delta Dolcevita Federico Arabian Night

Příspěvekod pet84rik » 30 pro 2016 21:26

Presne tak, napr. Fiat Multipla
pet84rik
 
Příspěvky: 508
Registrován: 30 lis 2014 14:36

Re: Delta Dolcevita Federico Arabian Night

Příspěvekod vojtahlad » 04 dub 2017 14:37

Je čas na aktualizaci, protože příběh pera zdaleka neskončil tím, co popisuji výše. Hýbání s cenami chvíli pokračovalo, načež někdy během ledna ohlásili výprodej a model Delta Dolcevita Federico zcela zmizel z e-shopu. Poté nějakou dobu dělali vlny, jako že se něco chystá, pak začali slavnostně vyhlašovat, že Dolcevita Federico je zpět, ovšem na webu byly jen obrázky.

Po několika měsících se teď pero objevilo zpět v prodeji a doznalo řady změn. Z názvu zmizela Delta, teď je to MarteModena Dolcevita Federico. Vedle plastové verze Classic začali vyrábět i hliníkovou Equilibrium. Hrot už není ocelový, ale osmnáctikarátový zlatý. Má hezčí krabičku. A nestojí 75 Eur, ani 115 Eur, ale hezkých 380 Eur (Equilibrium 500 Eur).

A jako novinku chystají model Chronicle, o kterém toho ale kromě obrázků zatím moc nezveřejnili.
vojtahlad
 
Příspěvky: 518
Registrován: 28 srp 2014 06:48


Zpět na Pochlubte se

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků