- Jak jste začínali s plnícími pery - Penforum.cz - plnicí pera a kvalitní psaní - fórum

Fórum pro fanoušky plnicích per a kvalitního psaní


Rádi píšete plnicím perem? Používáte značkový diář? Tak tento web je pro Vás.

Jak jste začínali s plnícími pery

Obecná diskuze o plnicích perech, rollerech propiskách atd. Proč píšete nebo nepíšete perem, proč a kdy jste začali psát plničkou, co vám tento způsob psaní přináší?

Jak jste začínali s plnícími pery

Příspěvekod Gek » 10 led 2017 14:54

Jak jsem se ptal Vlčačky na výraz "až po uši" a dostal jsem vysvětlení, napadlo mě zeptat se Vás všech :

  • Jak jste začínali s plnícími pery.
  • Jaké bylo Vaše první plnicí pero. Nemyslím to ve škole. Myslím to, které se stalo impulzem k lásce k perům.
  • Jaké pero máte nejraději.
  • Jaké pero Vás nejvíce štve.
Věci mají jen cenu radosti, kterou mohou způsobit. Richard Aldington
Gek
 
Příspěvky: 94
Registrován: 12 lis 2014 21:28
Bydliště: Moravany

Re: Jak jste začínali s plnícími pery

Příspěvekod Toams » 10 led 2017 15:58

  • no jednoducho, na zakladke sme v 1. triede vyfasovali plniace pera, "vymakane" zelene centropeny :) ale nastastie otec z nejakej zahranicnej cesty do zahnivajucej kapitalistickej cudziny doniesol reklamne bombickove pero a tak to zacalo ...
  • tak boli vlastne tri (ak neratam to zelene), prve fakt fungujuce bolo to reklamne a mal som ho tak rad, ze som mu pisanim zbrusil koniec lisovaneho oceloveho hrotu do polovice, takze to bol taky "architects nib", ale to mi boli pera este sumak, potom som dostal Peli GO P75 tusim, a k tomu konvertor, pecka, hrot bol M, a u Peli to znamena B, to uz bolo trochu vela na poznamky v skole, ale vydrzal som a zacal som chodit ocumovat do predajne OfficeLine na Medenej aj ostatne Pelikan pera. No a potom k 15. narodkam som dostal TO pero, Pelikan M200 s EF hrotom, po vyse 20 rokoch vo vybornej kondicii, samozrejme pozlatenie sa pouzivanim trochu osuchalo, na hrote detto, evidentne do atramentu pridavaju aj lucavku kralovsku :o, ale inak paradne pero a na 100% to pero budem mat navzdy (pre potomstvo uz mam nachystanych pier az az)
  • neviem odpovedat, je ich viac
  • Pet84rik, sleduj :lol: ano, je to Visconti, lebo napriek tomu, ze je tam este ten "bezproblemovy" starsi 14k hrot, tak zaciatky s nim neboli uplne ruzove a preto poputuje na vymenu za nejake stavnate B. Jinhao spominat ani nebudem, tam odpadol piestik konvertoru po tyzdni, jou, cinska kvalita uber alles
Naposledy upravil Toams dne 10 led 2017 22:42, celkově upraveno 2
Architecture begins where engineering ends.
W. Gropius
Toams
 
Příspěvky: 474
Registrován: 01 dub 2016 22:41

Re: Jak jste začínali s plnícími pery

Příspěvekod Vlcacka » 10 led 2017 16:38

Všimla jsem si, že někteří mí kamarádi píšou plnicími pery a chtěla jsem to zkusit. I navštívila jsem toto fórum a od zdejších mudrců dostalo se mi rad jak začít s těmito magickými nástroji nakládat. Tak jsem si koupila pár kousků na eBay (mimojiné i Pilot 78G který už má jinou majitelku) a začala to zkoušet. Následně jsem si koupila Lamy Vistu a FranklinCovey (ti už mají taky jinou majitelku) a pár inkoustů... a neštěstí bylo na světě. :-D

Nejmilejší pero? Moje první starožitné, Centropen 10010. Získala jsem ho v létě 2015 a ještě chvíli trvalo než se mi vrátilo zrestaurované a pak už jsem věděla, že nejvíc budu slídit po československých veteránech. A stalo se. Sice mu chudáčkovi trochu odprýskl celuloid od kraje víčka (je tam takový zoubek), ale na funkci to nemá vliv a funguje pořád skvěle.

Z těch s kterými píšu asi Parker 61. Píše nádherně, ale nechte ho chvíli bez víčka a pomstí se vám. Žádné jiné nemusím rozepisovat. No a pak zelený Centropen 10012, který teče jak sviňa, ale to spraví trochu vazelíny.
Vlcacka
 
Příspěvky: 261
Registrován: 27 dub 2015 10:41

Re: Jak jste začínali s plnícími pery

Příspěvekod Gek » 10 led 2017 18:00

Když jsem s tím začal, měl bych asi také přidat svou trošku do plnícího mlýna.

  • Asi jako většina- škola. Potom jsem dostal Centropen 1309, s tím jsem psával. Ale pak šlo na dlouho, velmi dlouho do šuplíku. Někdy v roce 1990 jsme byli se ženou u příbuzných v Německu. Teta nám dala každému nějaké peníze, abychom si něco koupili na památku. Žena dvoje boty, já pero Parker, hrot M, typ nevím. No a kde máš bombičky ?? Čím budeš psát ?? Na bombičky mi už nezbylo, tak tetička koupila. Pak jsem psal inkoustem KOH-I-NOR bombičkách. A tak nějak to začalo. Žena boty dávno vyhodila, můj Parker píše dodnes. Už má nějaký ten šrám, lehce olouplý hrot, ale píše. :)
  • Úplně první, pominuli školní zelené z papírnictví za pár korun ( pístková pera, kde se z pístku dělala super píšťalka, co tóny měnila ) to bylo "lepší" bombičkové pero Centropen 1309. Mám ho stále.
  • Rád mám Pierre Cardin přesný typ nevím. Hned za ním je PARKER URBAN MUTED.
  • Nejvíc mě štve FULIWEN.
Věci mají jen cenu radosti, kterou mohou způsobit. Richard Aldington
Gek
 
Příspěvky: 94
Registrován: 12 lis 2014 21:28
Bydliště: Moravany

Re: Jak jste začínali s plnícími pery

Příspěvekod pet84rik » 10 led 2017 22:29

1. škola, samozrejme, 1. ročník, potom som nakukol sem na web niekedy koncom 2014 a už to začalo mať spád.

2. pero z Kauflandu a potom Faber-Castell Ambition "F" :-)

3. mám rád veľa svojich pier, ale ak by som si mal vybrať jedno ktoré si kúpim hneď ak by som mal peniaze len na jedno, tak Sheaffer 100 - nie príliš drahé na bežné nosenie sem a tam, dobre píšuce. Inak mám rád svoj Parker Duofold UK.

4. to ktoré nepíše / zasychá, prípadne nepíše a zasychá :-) Popravde, toto sa viac týka čínskych klonov existujúcich pier než ich "originálnej" produkcie.
pet84rik
 
Příspěvky: 508
Registrován: 30 lis 2014 14:36

Re: Jak jste začínali s plnícími pery

Příspěvekod vojtahlad » 10 led 2017 22:31

  • Klasicky ve škole a v podstatě jsem nikdy nepřestal. Pravda, měl jsem kratší propiskové období, ale poměrně brzy mi došlo, že jsem obklopen (typicky reklamními) propiskami a neustále hledám něco, co píše. Takže jsem se docela rychle vrátil k plnicím perům a těch se držím.
  • Dlouho jsem k tomu přistupoval čistě účelově. Měl jsem jedno pero, pak dvě (jedno na stole, druhé přenosné), v obou modrý Parker, měnil jen když některé dosloužilo. Změnilo se to cca před třemi lety, kdy jsem si začal vybírat pero jako dárek ke kulatinám. Tím perem, které z pragmatické záležitosti udělalo koníčka, byl Pelikan M215. Stále patří k mým nejoblíbenějším.
  • Edison Collier Persimmon Swirl. Rozměry i váhou mi ideálně vyhovuje, snadno se v něm mění hroty a navíc je to náramný fešák.
  • FPR Indus. Dost jsem se n ním vyvztekal, mé laborování nakonec skončilo zlomeným plničem a pero letělo do koše. Nevyhodil jsem mnoho per, obvykle jen když něco doslouží a mrzí mě to. Tohle bylo zatím jediné, z jehož vyhození jsem měl radost. Ještě že bylo v akci zdarma k Jaipuru (který je fajn).
vojtahlad
 
Příspěvky: 518
Registrován: 28 srp 2014 06:48

Re: Jak jste začínali s plnícími pery

Příspěvekod Ricchie » 11 led 2017 08:06

Snad i jako nováček se můžu podělit o pár postřehů...

1) kromě ZŠ jsem ještě nějaký čas psal perem na VŠ, bylo to něco levného, oranžového, značku nevím. Pak jsem se zase na delší čas vrátil k propiskám, které dnes opět pomalu opouštím.

2) už před nějakým časem jsem v práci začal psát perem (Pilot 78G) a byl moc spokojený. Pak mi ho ukradli a já se zase vrátil k propiskám. A loni na podzim jsem při úklidu našel Parkera 45, kterého jsem kdysi dostal od přítelkyně, rozepsal ho a chytlo mě to. Tak jsem si tohle fórum začal postupně pročítat, na Vánoce dostal Pilota MR a několik lahviček inkoustu a bylo to :-)

3) mám těch per málo, střídám tedy Parkera 45 a Pilota MR. Každého na jiné psaní - podpisy na doklady zvládá lépe Parker, vyplňování formulářů zase Pilot. Za rok to třeba bude zase jinak

4) takové, co škrábe, zasychá, vynechává a nejde rozepsat. Nebo nesedí v ruce.
Parker 45, Pilot Metropolitan - White Tiger, Jinhao x750, Pilot 78G, Sheaffer 100, Lamy Safari Dark Lilac
Ricchie
 
Příspěvky: 19
Registrován: 05 led 2017 09:38

Re: Jak jste začínali s plnícími pery

Příspěvekod Befop » 11 led 2017 20:29

1) Moje první vzpomínka na pera je ze školy, nějaké oranžové školní, potom jsem měl takové ty Centropeny, podobné se ještě prodávají...skoro všichni nepřežili, buď jsem je ztratil nebo vyhodil nebo ještě někde jsou a nevím o tom. Na střední jsem psal propiskou a to už mi zůstalo, až před asi dvěma lety jsem si tak nějak říkal, že se mi vždycky dobře psalo s pery a proč vlastně teda píšu propiskou a už jse mzačal hledat a brouzdat po internetu a to mi zůstalo do teď a je z toho největší koníček.

2) První pero pokud si dobře vzpomínám byli nějaká čínská pera a hned v zápětí Pilot Metropolitan Lizard (pořád s ním občas píšu a s číny skoro vůbec)

3) To je různý, pokáždý mám chuť na jiné, ale v poslední době mě hrozně baví Pelikan M200 staší typ v šedém mramoru s trochu flexibilním F hrotem.

4) Nejvíce mě štve Visconti, které jsem ještě nerozepsal, ale postupně se k tomu dostávám, píše strašně suše, že se s tím nedá psát.
Parker 51, Pelikan M250 B, Pilot Metropolitan M, Lamy Al Star F, Centropen 3068, Centropen 4064, Jinhao x450, Jinhao 250, Jinhao 159,...
Befop
 
Příspěvky: 36
Registrován: 10 črc 2016 23:20

Re: Jak jste začínali s plnícími pery

Příspěvekod Vlcacka » 11 led 2017 23:09

Befop píše: Nejvíce mě štve Visconti, které jsem ještě nerozepsal, ale postupně se k tomu dostávám, píše strašně suše, že se s tím nedá psát.
¨

Na to je docela fajn návod od Steva Browna na YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=Ig5cTFv4lXo
Vlcacka
 
Příspěvky: 261
Registrován: 27 dub 2015 10:41

Re: Jak jste začínali s plnícími pery

Příspěvekod Befop » 11 led 2017 23:34

Vlcacka píše:
Befop píše: Nejvíce mě štve Visconti, které jsem ještě nerozepsal, ale postupně se k tomu dostávám, píše strašně suše, že se s tím nedá psát.
¨

Na to je docela fajn návod od Steva Browna na YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=Ig5cTFv4lXo



Já vím, Stevena mám zkouknutýho celkem dost, ale k tomuhle kroku jsem se neodhodlal, protože kdybych si zničil ještě ten starý zlatý Visconti hrot, tak bych to asi nepřežil, proto jsem si objednal od známého, který se bude vracet z Anglie mosazný kousky plechu a konečně ho potuním.
Parker 51, Pelikan M250 B, Pilot Metropolitan M, Lamy Al Star F, Centropen 3068, Centropen 4064, Jinhao x450, Jinhao 250, Jinhao 159,...
Befop
 
Příspěvky: 36
Registrován: 10 črc 2016 23:20

Další

Zpět na Obecná diskuze

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 8 návštevníků