- Koh-i-Noor Progresso HB - Penforum.cz - plnicí pera a kvalitní psaní - fórum

Fórum pro fanoušky plnicích per a kvalitního psaní


Rádi píšete plnicím perem? Používáte značkový diář? Tak tento web je pro Vás.

Koh-i-Noor Progresso HB

I obyčejné tužky nebo pastelky nebo gumy si zaslouží pozornost.

Koh-i-Noor Progresso HB

Příspěvekod ondra.j » 07 bře 2015 10:48

Ahoj, nedávno jsem viděl v papírnictví Koh-i-Noor Progresso HB. Pamatuji si Progressa jako pastelky, to že existují i jen jako tužky mě docela dost překvapilo. Na zkoušku jsem si dvě koupil, a porovnávám je s Faber-Castell GRIP 2001. Zatím mi přijde že se tupí mnohem rychleji než FC, a občas narazím na kousek "materiálu" kde tužka zcela přestane psát až se kousek něčeho odštípne a pak opět píše. Máte někdo zkušenost s těmito tužkami?
ondra.j
 
Příspěvky: 21
Registrován: 03 pro 2012 18:51

Re: Koh-i-Noor Progresso HB

Příspěvekod Dr.Watson » 07 bře 2015 12:12

Ono to "Progresso" bude nejspíše jen název linie výrobků.
Právě třeba v souvislosti s pastelkami z našeho "za mlada". To teď dost letí, ty názvy jsou v nás zakódované a raději kupujeme něco povědomého.

Tvrdost HB by měla být stejná ať od FC nebo Koh. - od toho jsou normalizované tvrdosti tužek.
Ale... Tuha se vyrábí rozemletím grafitu a přidáváním jílu (možná ten jíl teď nahrazují něčím bioecomultikultiEUpozitivním recyklátem biomasy za pomoci energie ze slunečních panelů) právě poměr jílu a grafitu dává tvrdost tužky. Ta závada - odlomení, přestane na chvíli psát - je asi nekvalitní výrobou, prostě hrudka, špatně přesátý materiál.

Nj., mám starou strojní průmku, tvrdosti tužek byly pro nás docela zásadní...
Šmírák ruléééz...
A Centropen než se osamostatnil patřil do grupy Koh-i-noor.
Tužka je prima.
Mám zafixované versatilky.
Tvrdost F.
Ze školy mám zkušenost, že je celkem univerzální-zatlačíš, píše silněji ale neprorývá, odlehčíš a píše tence. Uni-tvrdost...
Dr.Watson
 
Příspěvky: 48
Registrován: 24 led 2014 11:22

Re: Koh-i-Noor Progresso HB

Příspěvekod graphophilus » 10 dub 2015 15:18

Progresso je řada pastelek a tužek, kde tuha nebo pigmentová tyčinka není ve dřevě jako u klasických pastelek a tužek, ale jen lakovaná. To, jak se opisují, je dáno tvrdostí a papírem. Tvrdost je vyznačena na stupnici např..... 6B .... B, HB, F, H, 2H atd. Dle mého pozorování koh-i-noor srovnal tvrdost s Faber-Castell. Já na kreslení používám tužku progresso 6B a potíže jsem nezaznamenal, ale u obyčejných tužek si myslím, že došlo k výraznému zhoršení kvality KIN, možná v souvislosti s přenosem výroby do Číny. Popisovaný jev, kdy tužka přestane psát, je způsobena malým kaménkem. Je třeba nepíšícím místem začmárat, až kamínek vypadne. FC je úplně jiná kvality (grafitového jadra, kde jsem kaménky nezaznamenal, lak), ale taky úplně jiná několikanásobná cena. KIN jsou rozumně použitelné za rozumnou cenu. Kreslící kazeta KIN, ve které jsem měl i progresso, mi připadá jako mnohem vyšší kvalita než obyčejné žluté tužky KIN.

Když jsem si po letech koupil nové tuhy KIN do versatilky HB, zjistil jsem, že jsou tak tvrdé, že jsou pro mě nepoužitelné na běžné psaní (jsem zvyklý na lehké psaní plnicím perem). Asi to souvisí s tím, jak se tvrdosti po revoluci srovnaly se zahraničím. Zkoušením jsem zjistil, že 30 let staré HB odpovídá současnému 2B a 30 let staré 2B odpovídá současnému 4B. Takže se zdá, že posuv je dva stupně. 70 let staré KIN jsou stejné jako 30 let staré KIN. Možná to také souvisí s technologií: ty staré mají matný povrch jako keramika (skutečně se směs grafitu a jílu vypalovala), dnes se "laminují", což přesně nevím, co je, (asi se napouští nějakým plastem), ale mají lesklý povrch. Docela by mě zajimalo, kdy k diskrepanci mezi českými a německými tužkami došlo, jestli třeba před 70 lety byly německé tužky tvrdší, než české. Jestli trend k větší tvrdosti nesouvisí s tím, jak méně lidí píše plnícím perem, ale místo toho ryjí propiskami. Když někomu půjčím versatilku s mou tuhou 2B, tak mi ji vrátí bez hrotu po napsání třech řádků.
graphophilus
 
Příspěvky: 138
Registrován: 05 črc 2014 12:53

Re: Koh-i-Noor Progresso HB

Příspěvekod Saya-Mi » 12 dub 2017 18:32

To graphophilus:
Jsem ráda, že nejsem jediná, která si kamínků v tužkách KIN všimla. Kolkrát se mi stalo, že jsem kreslila na tvrdší papír (obvykle portrét) a kamínkem se mi do něj udělala rýha, která už nešla zadělat (příliš hluboká a tenká současně). Od té doby, co požívám FC se mi to nestalo, je ale fakt, že FC jsou několikanásobně dražší. Já mám vlastně štěstí, že je pro mne kresba jen zábavou, ale sestřenice na umělecké škole si zoufá - na FC nemá finance a KIN jsou čím dál tím horší.
Jinak jste mě přivedl k nápadu - studuji němčinu se zaměřením na tlumočení a překlad a tak bych se v rámci toho na to, kdy se tuhost tužek začala odlišovat, mohla trochu víc podívat.
Saya-Mi
 
Příspěvky: 2
Registrován: 12 dub 2017 18:21

Re: Koh-i-Noor Progresso HB

Příspěvekod Saya-Mi » 12 dub 2017 18:51

Mimo to mě ještě napadá smutná skutečnost, proč se vyhnout koh-i-noor - mají čím dál tím horší kvalitu dřeva. Jsem přesvědčená, že dávno nedělají tužky z kusu dřeva ale z odštěpků, protože kus dřeva se nemůže tak příšerně drolit (a že se drolí tak, že se to nedá ořezat jinak, než nožem)
Saya-Mi
 
Příspěvky: 2
Registrován: 12 dub 2017 18:21

Re: Koh-i-Noor Progresso HB

Příspěvekod waldir » 12 dub 2017 21:08

Kdyz jsme u kritiky KINu, zaznamenavam tez caste lamani tuhy behem orezavani - ve chvili 'doostreni'/'preostreni' hrotu. Samozrejme v mistech, v nichz ma byt tuha jiz spolehlive fixovana drevem.
waldir
 
Příspěvky: 37
Registrován: 20 říj 2014 20:23

Re: Koh-i-Noor Progresso HB

Příspěvekod tritrek » 13 dub 2017 11:44

Saya-Mi píše:Mimo to mě ještě napadá smutná skutečnost, proč se vyhnout koh-i-noor - mají čím dál tím horší kvalitu dřeva. Jsem přesvědčená, že dávno nedělají tužky z kusu dřeva ale z odštěpků, protože kus dřeva se nemůže tak příšerně drolit (a že se drolí tak, že se to nedá ořezat jinak, než nožem)

Ozajstní fajnšmekri strúhajú ceruzky jedine nožom 8-) Ale pravda je pravdou... kvalita dreva u ceruziek ide dole vodou...
tritrek
 
Příspěvky: 297
Registrován: 07 led 2016 23:12
Bydliště: Slovensko

Re: Koh-i-Noor Progresso HB

Příspěvekod tritrek » 13 dub 2017 11:47

Ešte niečo, dal som vygúgliť KIN Progresso a našlo mi toto:
Obrázek
Čiže woodless... znamená, že nie sú z dreva... veľa výrobcov prešlo na ceruzky z recyklovaného plastu, ja mám také z pred 10 rokov z Greenwichu, reklamné ceruzky a tie už vtedy boli z plastu...
tritrek
 
Příspěvky: 297
Registrován: 07 led 2016 23:12
Bydliště: Slovensko

Re: Koh-i-Noor Progresso HB

Příspěvekod Toams » 13 dub 2017 17:38

Podla mna skor celografitove ... len cisto potiahnuta tuha.

Nam doma nejaku woodless reklamnu a je to strasne tazka zalezitost, osobne preferujem s drevom
Architecture begins where engineering ends.
W. Gropius
Toams
 
Příspěvky: 474
Registrován: 01 dub 2016 22:41

Re: Koh-i-Noor Progresso HB

Příspěvekod vojtahlad » 13 dub 2017 19:37

tritrek píše:Čiže woodless... znamená, že nie sú z dreva... veľa výrobcov prešlo na ceruzky z recyklovaného plastu


Progresso nejsou a nikdy nebyly klasické tužnky/pastelky. Je to v podstatě špalek tuhy (nebo jiného barvícího materiálu) s nalakovaným povrchem, aby nešpinil. Kreslí veškerá hmota pastelky (tedy kromě toho laku na povrchu). Měl jsem je jako dítě za socíku a už tehdy byky takové. Třeba tady je to vidět docela dobře: http://www.potreby-pro-vytvarniky.cz/pastelky/souprava-pastelek-v-laku-progresso. KOH-I-NOOR jim oficiálně říká tužky v laku.
vojtahlad
 
Příspěvky: 518
Registrován: 28 srp 2014 06:48


Zpět na Ostatní psací potřeby

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků