- Wing Sung 3003 - Penforum.cz - plnicí pera a kvalitní psaní - fórum

Fórum pro fanoušky plnicích per a kvalitního psaní


Rádi píšete plnicím perem? Používáte značkový diář? Tak tento web je pro Vás.

Wing Sung 3003

Diskuze o plnicích perech všech ostatních značek.

Wing Sung 3003

Příspěvekod vojtahlad » 26 pro 2017 17:03

Pořídil jsem si další kousek z produkce obnovené značky Wing Sung. Model 3003 v kostce: hrot a la Pilot 78G, konvertorové plnění, násuvné víčko, směšná cena.

První dojem: Solidní. Pero jsem koupil v průhledné verzi, která ledacos odhalí. Ale nebyo moc co, oko na první ohled neodhalilo žádné výraznější nedokonalosti nebo rušivé prvky. Naopak potšila přítomnost těsnicí vložky ve víčku, která zpomalí vysychání. Vzhledem ke směšné ceně (platil jsem kolem dvacky) jsem dostal velmi solidní výrobek.

Obrázek Obrázek Obrázek

Design a provedení: Wing Sung 3003 patří mezi menší pera. Nicméně týká se to především délky, průměr je střední a pero se drží pohodlně. Vzhledem k tomu, že hrot je (údajně, nezkoušel jsem) záměnný s Pilotem 78G a spol., nabízí se porovnat jejich rozměry. Přihodil jsem ke srovnání ještě Jinhao 992, které má velmi podobné rozměry a velmi odlišný hrot. Zleva doprava Jinhao 992, Wing Sung 3003 a Pilot 78G:

Obrázek Obrázek

Z fotografií vidíte, že délky všech tří per jsou celkem podobné, Pilot je však výrazně štíhlejší než obě čínská pera. Zejména v oblasti úchopu je rozdíl dost znát, čínská pera se mi drží příjemněji než hubený Pilot. Wing Sung 3003 v číslech: zavřený měří 135 mm, otevřený 120 mm a s víčkem nasazeným na násadku 152 mm. Víčko se dá na násadku nasadit bez problémů, drží dobře, ale osobně takhle nerad píši. Celé pero váží 18 g, z toho vlastní pero 10 g a víčko 8 g. Z těchto čísel je jasné, že víčko na násadce citelně změní vyvážení - váží skoro stejně jako vlastní pero.

Dodávka obsahovala i konvertor. Na první pohled je dost podobný CON-50 od Pilotu, ale průměr spodní části je znatelně menší. Není tedy záměnný s CON-50 a nelze jej používat v perech Pilot.

Hrot: Pero je k mání pouze s hrotem EF. Tady vidíte jeho porovnání s originálním Pilotem 78G v šířce M (vpravo), hrotem EF od Lamy (nahoře) a hrotem F, kterým je osazeno Jinhao 992 (vlevo) a který se reálně chová spíše jako M (viz níže):

Obrázek

Z výroby nebyl hrot dobře zarovnán, což je trochu vidět na tomto snímku:

Obrázek

Při snaze opravit zarovnání jsem zjistil, že je z velmi měkkého materiálu, který se snadno ohne. Po chvilce laborování se dílo podařilo a odezva hrotu znatelně poklesla, nicméně mám obavy, že bude mít tendenci se rozjíždět.

Jak se s ním píše: Slušně. Po zarovnání je hladkost psaní někde v průměru mezi mými EF hroty. Totéž se dá říci o tloušťce čáry - jek vidíte z přiložené ukázky, je o chlup tenčí než Wing Sung 6359 EF a o chlup silnější než Lamy EF. Jinhao 992 F je proti nim naprosté poleno (ovšem píše velmi hladce).

Obrázek

Popsal jsem s ním pár stránek a nezaznamenal žádné výraznější neduhy. Startuje hned, nezasychá, tok inkoustu je vyrovnaný a solidní, vše se chová, jak má.

Celkový dojem: Není to pero, nad jehož krásou byste oněměli úžasem. Funguje ovšem solidně a nestojí skoro nic. Pokud máte rádi tenké čáry, určitě stojí za vyzkoušení. Jako pracant, jehož úkolem není dělat dojem, ale psát, dobře poslaouží a pokud by se s ním něco stalo, snadno je nahradíte.

Obrázek
Naposledy upravil vojtahlad dne 26 dub 2018 21:46, celkově upraveno 1
vojtahlad
 
Příspěvky: 518
Registrován: 28 srp 2014 06:48

Re: Wing Sung 3003

Příspěvekod pet84rik » 31 pro 2017 01:26

Dobrá recenzia. Asi by som sa mal posnažiť a tiež niečo z posledných úlovkov popísať.
pet84rik
 
Příspěvky: 508
Registrován: 30 lis 2014 14:36


Zpět na Ostatní značky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků