- Zápisník/diář - co vybrat? - Penforum.cz - plnicí pera a kvalitní psaní - fórum

Fórum pro fanoušky plnicích per a kvalitního psaní


Rádi píšete plnicím perem? Používáte značkový diář? Tak tento web je pro Vás.

Zápisník/diář - co vybrat?

Vše o značkových diářích.

Re: Zápisník/diář - co vybrat?

Příspěvekod Panthymaeus » 30 led 2014 16:29

Já si nemůžu vynachválit na míru vyrobený diář, tedy na míru... Já si nechal jen dát vlastní potisk desek, ale není prý problém se domluvit na větších detailech. Vím, kroužkový diář neoslní luxusem, ale chtěl jsem ho kvůli možnosti protočení desek, což se hodí na malých školních lavicích (ČVUT by se mohlo polepšit). Navíc tvrdé laminované desky taky nejsou k zahození a vydrží i mé tvrdé zacházení (=občasné nošení v kapse).

Cena za diář 130Kč. Na příští rok si jen nechám vybrat jiný papír, na ten základní není pero zrovna nejlepší -> Mkový hrot od Parkerů s jejich černým inkoustem se propíjí. Kuličkové pero ne.

Kontakt na výrobu: artOfSamanthaDragon@gmail.com , či profil na deviantArtu samantha-dragon.deviantart.com a ještě nějaké obrázky hotových -> galerie
H.
---
Plnící pera: Parker Frontier (M), 2x Parker Vector (M), 1x Parker Vector (F)
Kuličkové pera: 2x Parker Vector

Diář: na zakázku od Samantha-dragon
Panthymaeus
 
Příspěvky: 2
Registrován: 30 led 2014 16:09
Bydliště: Praha

Re: Zápisník/diář - co vybrat?

Příspěvekod Stenatko_Kokrspanela » 30 led 2014 16:45

Nic proti kroužkům, ale pravá ruka dost trpí při psaní v levém listu :) a pro leváky to paltí naopak.
Kája

Není umění psát na počítači... Papír neopraví hrubku, stejně tak papír neschová opravy.
Stenatko_Kokrspanela
 
Příspěvky: 295
Registrován: 23 pro 2012 00:53
Bydliště: Praha

Re: Zápisník/diář - co vybrat?

Příspěvekod Panthymaeus » 30 led 2014 17:10

Mým rukou víc ubližuje myš a klávesnice ;)
---
Plnící pera: Parker Frontier (M), 2x Parker Vector (M), 1x Parker Vector (F)
Kuličkové pera: 2x Parker Vector

Diář: na zakázku od Samantha-dragon
Panthymaeus
 
Příspěvky: 2
Registrován: 30 led 2014 16:09
Bydliště: Praha

Re: Zápisník/diář - co vybrat?

Příspěvekod Denim » 04 led 2015 17:21

Zdravím,
řeším stejný problém. který je zde diskutován (zejména v počátku diskuze). Rád bych psal něco mezi deníkem a zápisníkem a po inspiraci, kterou jsem zde získal a porocnání výhod a nevýhod se začínám přiklánět k zápisníku s kroužkovou mechanikou. Na rozdíl od záznamních knih umožňuje vkládat nelinkované, čtverečkované aj. náplně dle potřeby a určení. což u jednou již vázané knihy pochopitelně nejde. Dále, jak již bylo zde napsáno. Když se dopíše záznamní kniha, diář a pod. , musí se shánět nový. Zde mohu náplň zaarchivovat do desel, nebo dát vázat. Problém ale je, že se kroužková mechanika občas poškodí, listy se v ní natrhávají a desky nebývají vzhledné. Inspirován krásou desek zápisníků Paperblanks se dovoluji zeptat...nevíte někdo o kroužkáčích s podobnými deskami?
Denim
 
Příspěvky: 14
Registrován: 13 pro 2014 21:17

Re: Zápisník/diář - co vybrat?

Příspěvekod Dr.Watson » 05 led 2015 17:09

Přijde na to, jakou cenovou ligu sháníte.
Karis blok (Karis zápisník -podle toho jak to kde vedou) je nejlacinější.
...ale také ... nejméně reprezentativní.
Potom koupit značkový a sehnat neoriginální náplně.
No a varianta jsou levné sešity-kroužkáče jako je třeba spirála ve stolním/nástěnném kalendáři které mají u hřbetu perforaci pro snadné utržení a zároveň jsou procvaknuté do desek k archivaci. Jasně, oděrovat se dá cokoliv ale toto je dost levná předpřipravená varianta a zápisky pak nevypadají... blbě.
Abych pravdu řekl, já píši docela dost a používám klasické školní sešity nebo ty kroužkáče, prostě levné zápisníky. Pokud je to za psané hodnotné, stejně to přepisuji do lepšího protože prvotní nápor inspirace (cokoliv) je potřeba přepracovat, upravit. Nehledě na to, že ten klasický nápadník vydrží, pokud něco stojí za přepsání má to i jistou hodnotu a ty sešity-šmíráky stejně nějakou dobu skladuji než je vyhodím. Osvědčilo se mi to, není mi líto "pokaženého" dražšího zápisníku a tak podobně.
Nicméně bych také bral něco mezi Karis-blokem a nějakým tím Moleskine. Za tipy na něco takového bych byl také vděčný. Už jen kvůli tomu, že když vytáhnu sešit s potiskem hvězdných válek, koukají na mne kolegové popřípadě jednací partneři poněkud divně... Ale už si zvykli. Respektive noví mají hokej mezi zápisníkem a mým plnicím perem či vzhledem.
A vo vo vo to tu jde...
Jenže toto dělá málokdo.
Na svoji obranu musím říci, že jsem zvyklý si psát hodně nápadů, polonápadů které je potřeba dotáhnout a značkový diář/zápisník se mi opravdu nevyplatí, proto volím ty kroužkáče nebo klasické záznamní knihy decentnějšího designu. Dají se najít ve slevách, vzít větší množství etc.. Ale klasické školní sešity mám v kufříku vždy minimálně dva... :D
Dr.Watson
 
Příspěvky: 48
Registrován: 24 led 2014 11:22

Re: Zápisník/diář - co vybrat?

Příspěvekod jakub.s » 05 led 2015 21:11

K sešitům a šitým blokům:
netuším, jestli nenosím dříví do lesa (nebo papír do Losin:-), ale pokud jste z Prahy, doporučuju se podívat po těchhle "nových" papírnících:
Papelote: asi nejznámější
Voala: dělají i silnější šité bloky
Papírna: zatím jen "klasické" sešity v několika formátech a spoustě barev

Všechny jsou dělané z recyklovaného papíru, takže nejsou ani zcela hladké a ani čistě bílé, ale co jsem zkoušel, tak se s inkoustem docela snášejí (nejedu v plnících perech zas tak dlouho, abych měl superkvalifikovaný názor:-)

Protože teď vybírám se zpožděním diář, budu stejně všechna obíhat, takže jsem schopný případně koupit v každém z nich jeden sešit a rozřezat na vzorky, kdybyste měli zájem...
jakub.s
 
Příspěvky: 75
Registrován: 30 čer 2014 12:17
Bydliště: Letná

Re: Zápisník/diář - co vybrat?

Příspěvekod Denim » 07 led 2015 20:35

Díky za odpověď a Dr. Watsonovi zejména za inspiraci. Díval jsem se trochu po netu a to mi dalo nápad k zakoupení kroužkáče s třeba šílenýma deskama, ale hlavně pevnýma a potáhnout je nějakým lepším obalem. Mělo by to tu výhodu, že když se rozbije mechanika u kroužkáče, tak to není taková ztráta. Nevím, která značka jí má nejkvalitnější. S těmi sešty na rychlé zápisky to je výborný nápad. Moc díky
Denim
 
Příspěvky: 14
Registrován: 13 pro 2014 21:17

Re: Zápisník/diář - co vybrat?

Příspěvekod Dr.Watson » 08 led 2015 17:35

To mne nenapadlo a mělo.
Protože v práci máme takto upravené matriky, klasické matriky s tvrdými papírovými deskami ale jsou potažené látkou, dá se to zvládnout lehce doma, zjišťoval jsem to od kolegyně po které jsem nastoupil a která to dělala. Navíc si člověk lehce vybere materiál, design, cokoliv. Minimálně na zkoušku to zkusím s klasickým karis-blokem (mimochodem, když trefíte slušné desky, dáte do něj dvojitou náplň nevypadá to nejhůř ani bez úpravy - ukecal jsem jednu naši dodavatelku aby prohlédla jejich sklad a našla něco "konzervativního, nejlépe černého, prostě Karis-blok který nebude vypadat jako Karis blok), dnes mi přišel, desky jsou černé, imitující kůži. Jasně, pořád to vyp adá jako laciný notes ale o třídu výš než ty strakaté, barevné.
Protože u karisů hodně vadí ta středová mechanika, před cca rokem a půl jsem přešel na "svůj" systém který budí tu obdiv, tu ťukání na čelo, tu hlášku "to by nikoho jinýho nemohlo napadnout...".
Jsem pravák a tedy se mi dobře píše na pravé straně Karisu, když otočím list a měl bych psát na sevou stranu, tzn s rukou na mechanice, otáčím zápisník vzhůru nohama a píši opět na pravé straně... Jde o zvyk a hlavně odolat blbým kecům.

Dobrý nápad - to potažení desek, díky.
Dr.Watson
 
Příspěvky: 48
Registrován: 24 led 2014 11:22

Re: Zápisník/diář - co vybrat?

Příspěvekod Denim » 01 úno 2015 20:38

Pane Dr. Watsone,

já bych to nepolepoval. Já měl na mysli vyrobiti desky nasouvací, jako na školní sešit, tedy výměnné. Dá to více práce, ale dá se to použít, když chcípne kroužková mechanika. S těmi mechánikami bývá občas problém, KARIS se tváří přívětivě, ale některé mají i 6 kroužků. Je to tak, že čím víc kroužků, tím vic Adidas???
Denim
 
Příspěvky: 14
Registrován: 13 pro 2014 21:17

Re: Zápisník/diář - co vybrat?

Příspěvekod 3022 » 02 říj 2015 19:52

Denim píše:KARIS se tváří přívětivě, ale některé mají i 6 kroužků. Je to tak, že čím víc kroužků, tím vic Adidas???

Souhlasim, to je jeden z duvodu proc mam rad KARIS bloky velikosti A6 - protoze tam jeste neblbnou s nejakym velkym poctem spon. V A6-tce jsou proste dve a navic je jejich roztec standartni - stejna co je na beznych A4 kancelarskych derovackach, takze s jednou takovou derovackou a rezackou papiru si lze udelat vlastnich listu co je libo a predevsim jake clovek chce. Osobne kombinuji standardni koupene listy s hustymi/uzkymi radky a delane listy ciste bez potisku a z milimetroveho papiru. U vseho si sam serezavam rohy, aby bylo srazeni asi 5x5mm.

Jinak je A6 pro me velikost spis podmerecna, ale s huste linkovanymi listy (radky 5mm tusim) je to dobre na ruzne poznamky apod. s bilim papirem je to zas dost velke na ruzne mensi maluvky (http://www.pgp.mysteria.cz/docasne/23-5-2015_output.jpg) a skicy - proste k zachyceni okamziku nebo napadu.

Problem je jak v tom nosit tuzku, aby byla kryta a aby drzela. Zadne specialni poutko tam neni a pokud se pres standardni klip (mikro)tuzka nebo propiska chyta na samotne desky, vetsinou prilis vycniva, nektere klipy desky pri delsim pouziti nici a jine tam zas nejdou prichytit. Lze si tam ale napriklad udelat neco takovehleho: http://hirjakbros.com/sk/files/006.JPG ...ja nezavisle na tomto prisel na podobny patent, kdy jsem si zalaminoval vlastnorucne udelaneho "lenocha", kde nahore byli male pulkruhove vyseky derovackou pro klip tuzky - aby nesjizdela bokem. Funguje to perfektne a nepotrebujete drahy blok s nejakym patentnim drzakem tuzky... a nevypada to spatne.

Osobne si myslim, ze nejlepsi je pouzivat rekneme dva takove bloky - jeden "cestovni" kde nosite jen par "aktualnich" popsanych listu, nebo listy se strucnymi poznamkami ktere casto potrebujete a pak uz v nem mate jen velmi omezene mnozstvi prazdnych listu, jen tolik, kolik vite ze asi nezvladnete na jeden zatah popsat. S mensim poctem listu se v tom totiz snaze otaci a neposkozuji se ve "vazbe". Druhy blok pak mate proste doma - s listy ktere jsou "hotove" a ty si pak "nactsto zpracovavate"... to ale uz oslatne ani nemusi byt blok, staci treba obycejne desky, nebo prusvitna ze tri stran otevrena folie.

Bohuzel, sehnat neco takoveho jako KARIS A6 ve formatu A5 je dost problem - jak bylo receno, u vetsich formatu je tam mnoho krouzku, casto nemaji standartni roztec a navic se desky maji tendenci vic prihybat a cena je myslim take podstatne vyssi. Navic treba u A5 ty linkovane listy co k tomu prodavaji jsou podle me vhodne tak mozna pro prvnacky - vyska radku je doslova ohromna... a papir se mi zda mene kvalitni... u KARIS A5 zbyva jen doufat, ze sezenete ctvereckovane listy, ale ty se v mnoha papirnictvich kdoviproc casto nevidi. A-petka me tedy moc neuchvatila.
3022
 
Příspěvky: 49
Registrován: 20 zář 2015 10:20

PředchozíDalší

Zpět na Diáře a plánování

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků