- Cenově dostupný "Workhorse" - Penforum.cz - plnicí pera a kvalitní psaní - fórum

Fórum pro fanoušky plnicích per a kvalitního psaní


Rádi píšete plnicím perem? Používáte značkový diář? Tak tento web je pro Vás.

Cenově dostupný "Workhorse"

Vybíráte své první nebo třeba dvacáté pero? Pokud se nemůžete rozhodnout, které koupit, nechte si poradit.

Cenově dostupný "Workhorse"

Příspěvekod ptrksvbd » 11 led 2022 14:26

Zdravím a pozdravuji místní osazenstvo,

jsem na fóru úplně nový, prošel jsem si tu nějaký ten obsah a myslím, že TADY se mi bude líbit.

A hned se na Vás obracím s prosbou na kvalitní a spolehlivé plnicí pero. Nebudu o sobě tvrdit, že jsem spisovatel, ale dejme tomu pisálek, (vyšla mi před lety jedna kniha a ještě neměla valný úspěch) co si psaní tzv. Longhand oblíbil a veškeré povídky a rozepsanou knihu teď píšu v ruce. Dva roky vlastním roller Kaweco sport, který sebou tahám takřka všude pro svou skladnost a nenáročnost, a asi před půl rokem jsem si pořídil plnicí Parker jotter, abych zjistil, zda jsou plnicí pera to pravé ořechové. A světe div se, ano.

Parker slouží dobře, ale přeci jen je to takový vcelku nezmar. Má takovou špatnou vlastnost, že čas od času vynechá nějaký tah a na mou ruku je poměrně tenký.

A teď konečně otázka na Vás. Sháním cenově dostupné pero, co by zvládlo bez problému i delší psaní (dávám, nebo snažím se napsat 1500-2000 slov denně) nejlépe s hrotem F (Jotter má M a stopa mi přijde celkem silná) a aby to byl "buřtík" takže větší průměr.

Nevím, zda se mi úplně chce znovu do Parkeru, možná bych se podíval i na jiné značky. (Kroužil jsem na netu a zaujaly mne např. Pelikan, Sheafer, Cross, Waterman) ale samozřejmě uvítám jakékoli rady a tipy.

Obrovskou výhodou by byla dostupnost nejlépe samozřejmě v ČR, nebo alespoň v Evropě. Cenový strop bych zvolil střídmě na 3000,-

Všem moc děkuji :)

Ptrk.
Naposledy upravil ptrksvbd dne 25 led 2022 07:56, celkově upraveno 1
ptrksvbd
 
Příspěvky: 20
Registrován: 11 led 2022 10:12

Re: Cenově dostupný "Workhorse"

Příspěvekod lupusminor » 11 led 2022 20:31

Vítejte mezi námi!

Pokud trváte na dostupnosti v ČR, značně si omezíte možnost výběru. Z per, která jsem si osahal před nákupem (Lamy CP1, Waterman Hemisphére, Parker Vector), jsem nejspokojenější s Lamy CP1, ale to je spíše štíhlejší pero. Navíc v kamenné prodejně nebývá úplně velký výběr tloušťky hrotů. Další jsem pořídil trochu naslepo na základě různých doporučení. Z nich jsem nejspokojenější s TWSBI ECO-T a s Gravitas Entry.

TWSBI je hluboko pod cenovým limitem, který jste si určil, s pístovým mechanismem plnění, který pojme hodně inkoustu. Nádržka je čirá a inkoust máte stále na očích, takže nemůže náhle dojít. Navíc to vypadá docela pěkně, když to leží na stole.

Na Gravitas Entry jsem četl mnoho velmi nadšených recenzí. Jedná se o celokovové pero soustružené z hliníku, které by mohlo být konkurenceschopné i ve vyšší cenové úrovni, než ve které je nyní nabízeno. S perem se píše krásně, žádné vynechávání. Plní se buď standardními bombičkami, nebo dodávaným konvertorem. Jediné co bych tomuto peru vytknul je, že mu chybí klip, takže se kutálí po stole. Gravitas Entry má i větší verzi Sentry, která by byla pro váš úchop asi vhodnější. Pero vyrábí v malé dílně v Irsku https://www.gravitaspens.com/. Dodávka odtud není úplně rychlá.

V dané cenové relaci bych asi uvažoval i o Faber Castell Ambition, velký objem inkoustu pojme prý i Opus 88. Ze značek, které berete v úvahu bacha na Pelikan, jeho hroty bývají spíše silnější oproti ostatním značkám.

Ať už vám jsou moje řádky k užitku, nebo ne, přeji ať si vyberete dobře a jste s perem spokojen.
Waterman Hémisphere Essential Stainless Steel, Sheaffer VFM Orange, Cross Century Aquatic Yellow, Lamy CP1 Black, TWSBI Eco-T Yellow-green, Gravitas Entry teal green
lupusminor
 
Příspěvky: 59
Registrován: 05 srp 2020 13:29

Re: Cenově dostupný "Workhorse"

Příspěvekod ptrksvbd » 12 led 2022 18:02

Děkuji za přivítání,

a samozřejmě také za pěkné tipy :)

Odhadl jste správně, že u Gravitas mne zaujal právě větší model Sentry, pera vypadají velmi dobře a podle nějakých recenzí, která jsem během dneška načetl, tak budou i velmi kvalitní. Dodání asi nebude úplně rychlé, ale myslím, že na takový kousek se i vyplatí počkat. Rozhodně ho zařadím na seznam.

Vhledem k ceně a faktu, že jsem vlastně stále začátečník, tak se mi hodně líbí TWSBI. Pár let jsem sbíral japonské hodinky, takže mi made in Japan není cizí, ale hlavně se mi líbí ten jejich skeleton design, a podle fotek a recenzí jde o větší a masivnější pera. Nejvíc mě asi chytl model Diamond 580, do toho se, alespoň dle videí youtube, vejde opravdu hodně inkoustu. Jak píšete, vzhledově je hodně povedené.

Zapátral jsem taky ještě na vlastní pěst a v Čr je opravdu velmi omezená nabídka. U prověřenějších shopů pouze Parker, Waterman, Faber-castell a pod. Netvrdím, že ta pera budou vyloženě špatná, ale přeci jen mě to táhne asi někam dál od mainstreamu. Ale zatím se hledám, takže kdoví, jak to dopadne.
Ale abych se vrátil k mému pátrání. Protože mám doma roller od německého Kaweco a s tím se mi vždy psalo dobře, logicky jsem si prohlédl i jejich stránky. Jejich model Student mi vzhledově přijde celkem přijatelný. Jednoduchý retro design, hezké balení, příjemné ceny. Jen jevím, jak bude ve skutečnosti psát.

Takže nějaké koně mám, díky Vám o jednoho-dva víc, a jsem sám zvědav, jak to dopadne :D

Každopádně děkuji.
Ptrk.
ptrksvbd
 
Příspěvky: 20
Registrován: 11 led 2022 10:12

Re: Cenově dostupný "Workhorse"

Příspěvekod lupusminor » 12 led 2022 20:46

TWSBI Diamond 580 má oproti ECO-T výhodu, že se dá hrot vyšroubovat, takže je mnohem snazší jej vyměnit za jiný. Kaweco student bude taky v pohodě. Mě u Kaweca lákala ta nová kovová red kolekce. Ale zase to vypadá dosti štíhle. A jen poznámka TWSBI není japonská ale taiwanská značka. Pak se pochlubte co jste si vybral a jak to naplnilo vaše očekávání.
Waterman Hémisphere Essential Stainless Steel, Sheaffer VFM Orange, Cross Century Aquatic Yellow, Lamy CP1 Black, TWSBI Eco-T Yellow-green, Gravitas Entry teal green
lupusminor
 
Příspěvky: 59
Registrován: 05 srp 2020 13:29

Re: Cenově dostupný "Workhorse"

Příspěvekod vojtahlad » 13 led 2022 21:04

Mohlo by se Vám líbit Lamy Studio. Úchop má větší průměr a v téhle pogumované verzi se dobře drží. Existují i jiné barevné varianty s kovovým úchopem, který trochu klouže. Hroty se snadno mění, píše spolehlivě a celkově mám to pero velmi rád.
vojtahlad
 
Příspěvky: 518
Registrován: 28 srp 2014 06:48

Re: Cenově dostupný "Workhorse"

Příspěvekod ptrksvbd » 14 led 2022 20:23

Zdravím Vás,

tak jsem mrknul na net na nějaké ty Lamy :D a musím říct, že mi jejich pera přijdou celkem sympatická. Vzal jsem to od píky a koukám momentálně na modely Vista a Safari. Myslím, že ten ergonomický úchop do trojúhelníku by pro delší psaní nemusel bejt špatný, pero by se mi v prstech neprotáčelo. Cena je více, než líbivá, vypadá to na nenáročný psací nástroj, co si na nic nehraje a navíc původem z Německa, to je co by kamenem dohodil. Mají celkem vychytaný systém výměny hrotů a šroubovací konvertor se mi jeví lepší, oproti klasickému tahacímu. Vcelku osobitý a moderní design, široká škála barev, dostupnost v Čr.

Co si o těch perech myslíte? Nejsou to nějací neřádi, co by mi zkomplikovaly život? :D

Děkuji.
Ptrk
ptrksvbd
 
Příspěvky: 20
Registrován: 11 led 2022 10:12

Re: Cenově dostupný "Workhorse"

Příspěvekod vojtahlad » 16 led 2022 01:57

Lamy je podle mne dobrá značka. Jejich pera obvykle fungují, jak mají. Široká nabídka hrotů a jejich snadná výměna usnadňují experimentování. Konkrétně Safari patří k nejdoporučovanějším pro lidi, kteří s plnicími pery začínají. Když někde vyjde článek nebo video typu "5 per pro nováčky", obvykle mezi nimi nechybí Lamy Safari.

Trojúhelníkový úchop mně osobně vyhovuje, ale má i své urputné odpůrce. Chce to vyzkoušet. Žádných záludností se u Safari/Visty bát nemusíte, nejsou tam. Jen pamatujte, že u nich není konvertor, je nutno jej koupit zvlášť.
vojtahlad
 
Příspěvky: 518
Registrován: 28 srp 2014 06:48

Re: Cenově dostupný "Workhorse"

Příspěvekod lupusminor » 16 led 2022 09:48

Mám Lamy Safari a jsem s ním velmi spokojen. Na profilovaný úchop se dá snadno zvyknout. Má však dosti jedinečný vzhled, podle kterého jej poznáte už na dálku. Přiznám se, že pohledově jsem si k Lamy Safari dlouho hledal cestu, ale chuť vyzkoušet byla větší. Spíše než konvertoru dávám přednost bombičce, kterou si doplňuji injekční stříkačkou, má totiž výrazně větší objem. Pokud se vám toto pero neoškliví, budete spokojen.
Waterman Hémisphere Essential Stainless Steel, Sheaffer VFM Orange, Cross Century Aquatic Yellow, Lamy CP1 Black, TWSBI Eco-T Yellow-green, Gravitas Entry teal green
lupusminor
 
Příspěvky: 59
Registrován: 05 srp 2020 13:29

Re: Cenově dostupný "Workhorse"

Příspěvekod ptrksvbd » 17 led 2022 20:39

Zdravím všechny :)

tak hlásím úspěch a prozatímní finále. Firma Lamy mne nakonec nenechala chladným, při brouzdání po jejich stránkách jsem se zamiloval do Lamy 2000. Přečetl recenze, a bylo hotovo :D

Ne, teď trochu kecám. Jen mi to pomohlo určit směr, kterým se vydám. A myslím, že dvoulitr pro mne bude v kategorii workhorse asi cílem. Přeci jen, na spoustě mezinárodních fór je pero označováno jako top pracant, sám ho takhle označuje i spisovatel Neil Gaiman, který s ním napsal dokonce několik novel, a to už je pojem.

ALE, protože jsem si slíbil, že zůstanu ve svém prozatímním limitu a nepřešvihnu ho ani omylem, tak nakonec zvítězilo Lamy studio. (Tímto děkuji za doporučení) a u Bibelot jsem sehnal rovnou limitku, tuším roku 2020, v barvě glacier za celkem slušnou cenu. Uvidím, jak se popasuji s kovovým úchopem. (trojúhelníku u Safari jsem se nakonec trochu zalekl) V mém kraji skladem nebylo, takže jsem vybíral hlavně podle videí. Tam mě přitáhla především velikost pera (není to žádný trpaslík) Pero se zdá příjemně silné, šedomodrá barva těla je taková zajímavá a neobvyklá. Konvertor v ceně, přikoupen černomodrý inkoust Lamy. V týdnu by měl balíček dorazit, tak se jistě podělím i o čerstvé dojmy a taky pocity ze psaní.

S tím se pojí i má další prosba o radu. I když sem přímo nepatří, diskuzi tu máme rozjetou, tak bych s dovolením pokračoval. (Kdyžtak mě vyhoďte jinam) S přihlédnutím na to, kolik toho plánuji napsat (zmiňoval jsem 1500-2000 slov denně) bych se rád zeptal na něco kvalitního a přitom levného na psaní. V papírnictví jsem zatím nakoupil pár školních sešitů Herlitz a Oxford (linky i čisté, abych vyzkoušel možnosti) ale nevím, zda je neustálé dokupování sešitů po 60 listech ta pravá cesta a zda je papír dostatečně kvalitní, aby se nepropíjel (ale zase jsou poměrně levné, což je pro ně velké plus)

Do teď jsem psal na obyč bloky z Tesca, kde se modrý Quink od Parkeru nepropíjí, ale k Lamy bych asi přeci jen trochu něco jiného. Opět začnu známými značkami, které jsem nalezl. Rhodia, Leuchtturm1917. Nějaké jiné nápady? :)

Opět budu za Vaše rady velmi vděčný.

Ať to píše ;)
Ptrk.
Naposledy upravil ptrksvbd dne 19 led 2022 06:06, celkově upraveno 2
ptrksvbd
 
Příspěvky: 20
Registrován: 11 led 2022 10:12

Re: Cenově dostupný "Workhorse"

Příspěvekod vojtahlad » 18 led 2022 17:14

Mé doporučení: pokud máte vyzkoušený blok, tak se ho držte ;)

Osobně pro běžné poznámky používám levné College Blocky z Kauflandu (http://www.penforum.cz/viewtopic.php?f=30&t=381&p=2741). Postupem času se v nich měnil papír, ten aktuální už zase jde. Vozím si je z Německa, u nás nějak zmizely. Zavedené značky obvykle nezklamou. Blok Rhodia mám a papír je moc fajn. S Leuchtturm zkušenost nemám. Mohu doporučit i Clairefontaine, Midori nebo Tomoe River. Ale leze to do peněz...
vojtahlad
 
Příspěvky: 518
Registrován: 28 srp 2014 06:48

Další

Zpět na Poraďte s výběrem

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 návštevníků