- Cenově dostupný "Workhorse" - Penforum.cz - plnicí pera a kvalitní psaní - fórum

Fórum pro fanoušky plnicích per a kvalitního psaní


Rádi píšete plnicím perem? Používáte značkový diář? Tak tento web je pro Vás.

Cenově dostupný "Workhorse"

Vybíráte své první nebo třeba dvacáté pero? Pokud se nemůžete rozhodnout, které koupit, nechte si poradit.

Re: Cenově dostupný "Workhorse"

Příspěvekod ptrksvbd » 24 led 2022 20:31

Hezký večer všem,

slíbil jsem první report z psaní, a slib plním. Nejprve z té lepší stránky. Sešity Oxford se opravdu osvědčili a pro mé psaní (co se týče jak kvality papíru, tak i ceny) naprosto ideální, tak doufám, že v nejbližší době z našeho trhu nevymizí :D Každopádně si udělám nějakou zásobu.

A teď bohužel to horší a tím je samotné pero.

Po rozbalení se mi krátce zatajil dech. "Glacier" barva povrchové úpravy je naprosto famózní, zpracování na jedničku. Konvertor zapadl hladce na místo, inkoust do něj jde jako po másle. Hrot F píše krásně plynule, nemám pocit, že by nějak moc tekl a zároveň dodává inkoust plynule a, jak jsme se již bavili, nenechává žádná hluchá míst ani při rychlejším psaní. Hrot na prvních dvou-třech stránkách trochu škrabal, ale na páté straně už byl jeho chod čistý.
Po stránce samotného psaní tedy paráda. Problémem pro mou ruku je však jeho váha. Dosud jsem s tak těžkým nástrojem nepsal a nevím, zda si na něj zvyknu. Dosud jsem psal pouze s "prckem" Jotterem od Parkeru a předtím jsem měl plastové rollery od Kaweca, modely sport a perkeo. No a všechny ty roky před tím jednorázové propisky :D Vše lehké jako pírko.

Stále se rozhoduji, zda mu dát ještě šanci, ale převažuje pocit, že toho pero, ač je skvělé zhotoveno a píše hezky, zkrátka nebude pro mne.

Proto spouštím opětovné pátrání, tentokrát k zadaným parametrům přidám ještě důležitý faktor - lehkost. Tuším, že cesta vede k perům z plastu, pryskiřice, laminátu. Čili jsem znovu u Sailor (např. model Lecoule, ale i mnoho dalších), Pilot (custom, heritage), možná TWSBI. Nebo do levnějších vod. Zahlédl jsem zde na fóru celkem hezká slova například o perech Jinhao, nebo Platinun. Potřeboval bych tam asi trochu poradit, jelikož se v těchto značnách vůbec neorientuji, nicméně, pokud ta pera vydrží každodenní psaní, dalo bych se o nich uvažovat. A časem se možná opět vrátím k Lamy, jehož model 2000 je tuším z laminátu, takže by také nemuselo být nejtěžší. Stejně jako předtím jsem ale nakloněn jakémukoli jinému návrhu a nápadu. Také bych možná zauvažoval o něčem trochu štíhlejším. Přes víkend jsem vzal do ruky opět Jottera, který je takový mrňous a s e správným úchopem se nedrží zas tak zle. Bylo zde doporučení, tuším na Lamy cp1, líbí se mi designově i jejich model Logo. Pak mě napadá ještě Faber Castell neo slim, ale nevím, zda by nebyli až moc štíhlé.

Zároveň, a teď doufám, že nebudu porušovat žádné pravidlo fóra, uvažuji o prodeji Lamy Studio. Sběratel per asi nebudu, alespoň takhle v začátcích ne, a nerad bych, aby tento instrument ležel někde v šuplíku a prášilo se na něj. To je pro takové pero škoda. Až bude chvíle, dám ho určitě i do prodejního vlákna, ale kdyby jste někdo měl zájem už teď nebojte se napsat, na slušné ceně se jistě dohodneme. Konvertor je naplněn pouze jednou, s perem je napsáno deset stran a poté jsem ho odložil, tažke si troufnu říct, že je v ceně nového a kompletní.

Děkuji..

Ptrk.
ptrksvbd
 
Příspěvky: 20
Registrován: 11 led 2022 10:12

Re: Cenově dostupný "Workhorse"

Příspěvekod graphophilus » 25 led 2022 11:07

Já bych doporučoval ještě zkusit těžší pero, jde o zvyk. Byl jsem přesvědčený, že těžké pero nesnáším a vždy jsem měl plastová a potom jsem koupil Cross Bailey v kovové variantě a po počátečních rozpacích jsem si na něj po několika týdnech téměř dokonale zvykl.
graphophilus
 
Příspěvky: 138
Registrován: 05 črc 2014 12:53

Re: Cenově dostupný "Workhorse"

Příspěvekod lupusminor » 25 led 2022 16:44

Dostáváte se na šikmou plochu. Ke každému peru můžete hledat nějaké ještě lépe vyhovující. Zkuste se s ním smířit, váha je i známka jisté bytelnosti. Může už vydržet napořád. Pustit do světa jej můžete i později.

Pokud tedy hledáte dále, Lamy CP1 je tenké, lehké pero. Lamy Logo jsem držel v ruce, ale vybral jsem si CP1, rozhodly estetické důvody. V ruce jsem je cítil podobně. Pokud se zajímáte o značku Sailor, mějte na mysli, že jejich hrot F píše zřetelně tenčeji než Lamy. Recenze, které jsem četl, se shodovaly na kvalitě hrotů i u levnějších modelů, ale i na tom, že jsou cenově dražší než pera podobné úrovně u konkurence. Navíc je nepříjemné, že jejich pera fungují na jejich bombičky, nebo konvertor, který je ale dosti mizerný. Zkušenost s jejich konvertorem už mám a nemyslím, že by recenzenti přeháněli. Při jiném, než opatrném, zacházení má sklon se rozkládat na prvočinitele. Mně se to přihodilo naštěstí při čištění pera, takže jsem nerozléval inkoust ale jen vodu.
Waterman Hémisphere Essential Stainless Steel, Sheaffer VFM Orange, Cross Century Aquatic Yellow, Lamy CP1 Black, TWSBI Eco-T Yellow-green, Gravitas Entry teal green
lupusminor
 
Příspěvky: 59
Registrován: 05 srp 2020 13:29

Re: Cenově dostupný "Workhorse"

Příspěvekod lahcim » 26 led 2022 20:01

Za sebe mohu doporučit TWSBI Diamond 580, díky pístovému plnění má opravdu velkou zásobu inkoustu. A stejně tak jsem spokojen i s Narwhal Schuylkill.
lahcim
 
Příspěvky: 24
Registrován: 25 srp 2017 12:48

Re: Cenově dostupný "Workhorse"

Příspěvekod vojtahlad » 27 led 2022 08:52

lahcim píše:Za sebe mohu doporučit TWSBI Diamond 580, díky pístovému plnění má opravdu velkou zásobu inkoustu. A stejně tak jsem spokojen i s Narwhal Schuylkill.


TWSBI 580 je ale těžší než Lamy Studio. Narwhal Schuylkill je fajn, jen se myslím nedá koupit u nás. Velmi solidní a lehká pera s pístovým plněním jsou plastové Pelikany M200 a M205 (liší se jen barvou hrotu a kovových doplňků, M215 raději ne - má kovové tělo a je těžší). V omezeném sortimentu za velmi slušné ceny je aktuálně nabízí Mironet.

Osobně bych také doporučoval dát Studiu ještě párkrát šanci. Připadá mi, že neváží tolik, aby se na to nedalo zvyknout.
vojtahlad
 
Příspěvky: 518
Registrován: 28 srp 2014 06:48

Re: Cenově dostupný "Workhorse"

Příspěvekod lahcim » 27 led 2022 10:57

Přiznávám, hmotnosti jsem nedohledával. Máme každý asi jinou představu lehkého a těžkého pera, ale asi je to dané i tím, že perem nenapíšu víc než pár vět v kuse.
Mám i Pelikan M200 a je to asi nejlehčí pero, které používám.
Narwhal i ta ostatní jsem postupně koupil v britském Cultpens, doručení cca 7-10 dní, takže to nezabere o moc víc času než nakupování u nás.
lahcim
 
Příspěvky: 24
Registrován: 25 srp 2017 12:48

Re: Cenově dostupný "Workhorse"

Příspěvekod vojtahlad » 27 led 2022 11:40

lahcim píše:Máme každý asi jinou představu lehkého a těžkého pera
...
Narwhal i ta ostatní jsem postupně koupil v britském Cultpens, doručení cca 7-10 dní, takže to nezabere o moc víc času než nakupování u nás.


To rozhodně. Já bych třeba Lamy Studio neoznačil jako těžké. Nicméně TWSBI Eco/580/700 jsou docela velká a vzhledem k masivnímu plastu určitě ne lehká pera.

Také mám Narwhal od Cult Pens. Teď jsem od nich na Nautilus čekal 2 měsíce :oops: Už ho zase mají, akorát je o tisícovku dražší (a pro úplnost: je o dost těžší než Schuylkill). V omezeném sortimentu za příznivější ceny nabízí Nawhal i La Couronne Du Comte.

U nákupů v zahraničí nevidím jako problém ani tak rychlost, jako spíš komplikace s případnou reklamací, pokud by byla potřeba. Ale při tom sortimentu a cenách stejně neodolám...
vojtahlad
 
Příspěvky: 518
Registrován: 28 srp 2014 06:48

Re: Cenově dostupný "Workhorse"

Příspěvekod ptrksvbd » 27 led 2022 14:47

Pánové, v klidu, v pohodě.

Dám na Vás a ještě dám Studiu šanci. Je pravda, že je to první lepší pero, které vlastním, takže vlastně nemám ani s čím moc porovnávat. A píše opravdu krásně a asi by mě časem mrzelo, kdybych ho prodal jen kvůli několika gramům navíc. Maximálně si ho nechám jako podpisové a k němu seženu něco lehčího na cdelší psaní. Do budoucna je každopádně v plánu 2000 a asi bych za jejich přijatelnou cenu vyzkoušel i to Safari. Buď mne ten trojúhelníkový úchop chytne, či nikoli.

Každopádně Vám opět děkuji za rady a další zajímavá pera, která mi rozšiřují obzor.

Ptrk.
ptrksvbd
 
Příspěvky: 20
Registrován: 11 led 2022 10:12

Re: Cenově dostupný "Workhorse"

Příspěvekod lahcim » 27 led 2022 15:15

A takhle to začíná! Jedno pero, druhé pero... Přeci do nich nebudu tankovat pořád stejný inkoust. A nebude tenhle sešit lepší než ten co už mám. Už jen 200,- do poštovného zdarma, tak co ještě přidám...? 8-)
lahcim
 
Příspěvky: 24
Registrován: 25 srp 2017 12:48

Re: Cenově dostupný "Workhorse"

Příspěvekod vojtahlad » 27 led 2022 15:25

ptrksvbd píše:Do budoucna je každopádně v plánu 2000


Až na něj dojde, Lamy 2000 rozhodně doporučuji kupovat v prodejně, vyzkoušet a odnést si vyzkoušený kus. Jsou na něj docela časté stížnosti, že je hodně citlivé na polohu při psaní. Pokud je držíte "správně", ani o tom nevíte. Ale když je úhel pera jen o trochu jiný, vynechává, pozdě spouští apod. A mít za tuhle cenu pero, které špatně píše nebo Vás nutí držet je jinak, než chcete, není žádná výhra.
vojtahlad
 
Příspěvky: 518
Registrován: 28 srp 2014 06:48

PředchozíDalší

Zpět na Poraďte s výběrem

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 návštevníků